Τι-πρέπει-να-κάνετε-εάν-παγώσουν-οι-σωλήνες;

Τι πρέπει να κάνετε εάν παγώσουν οι σωλήνες;

Εάν το νερό στο σπίτι σας δεν ρέει από τη βρύση κατά τους χειμερινούς μήνες, οι σωλήνες σας μπορεί να έχουν παγώσει. Μπορεί να είναι δύσκολο να μην παγώσουν οι σωλήνες, ειδικά εάν δεν είναι σωστά μονωμένοι και είναι εκτεθειμένοι στον παγετό.

Ωστόσο, η γρήγορη δράση για την καταπολέμηση αυτού του συνηθισμένου χειμερινού προβλήματος μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα και ακόμη και να αποτρέψει μεγάλες ζημιές στο σπίτι σας. Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν παγώσουν οι σωλήνες και πώς να αποτρέψετε την κατάσταση από το να συμβεί εξαρχής. Βέβαια ένας υδραυλικός της Αποφράξεις Αντωνίου είναι πάντα στη διάθεση σας για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Τι προκαλεί το πάγωμα των σωλήνων;

Εάν το νερό μέσα σε έναν σωλήνα παγώσει, θα διασταλεί, προκαλώντας σπάσιμο ενός σωλήνα.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που θα παγώσει ένας σωλήνας είναι:

 • Η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς.
 • Ο σωλήνας είναι εκτεθειμένος στο κρύο, π.χ στον κήπο.
 • Οι σωλήνες παρέχουν νερό σε πιο δροσερές περιοχές όπως ντουλάπια κουζίνας, γκαράζ, υπόγεια και σοφίτες.
 • Οι σωλήνες δεν έχουν καθόλου ή έχουν πολύ κακή μόνωση.

Η λήψη πρόσθετων μέτρων προφύλαξης για τον χειμώνα των σωλήνων σας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή παγωμένων σωλήνων όταν η πρόβλεψη απαιτεί θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Αν βρεθείτε με παγωμένο σωλήνα, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ρέει ξανά το νερό σας.

Τι να κάνετε εάν οι παγωμένοι σωλήνες σας σπάσουν;

Εάν ο σωλήνας σας έχει ήδη σκάσει, είναι καλύτερο να κλείσετε την παροχή νερού και να καλέσετε έναν υδραυλικό της Αποφράξεις Αντωνίου το συντομότερο δυνατό. Αν και είναι σύνηθες οι σωλήνες να παγώνουν σε ψυχρότερα κλίματα, μην υποθέσετε ότι οι σωλήνες σας είναι ασφαλείς στην Αθήνα.

Οι σωλήνες τον χειμώνα μπορεί να είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε ζημιά από το κρύο, ειδικά εάν οι σωλήνες σας βρίσκονται έξω. Εάν η κατάσταση είναι πιο ήπια και ο σωλήνας σας δεν έχει σπάσει, μπορείτε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω μεθόδους.

Πώς να επισκευάσετε προσωρινά έναν ραγισμένο σωλήνα;

Εάν περάσουν μερικές ημέρες μέχρι να φτάσει ένας επαγγελματίας για να φτιάξει έναν σωλήνα, μπορείτε να προσπαθήσετε να επισκευάσετε προσωρινά έναν μικρό σωλήνα με ένα έμπλαστρο ή σφιγκτήρα μέχρι να έρθει ένας ειδικός.

Πώς να βρείτε τον παγωμένο σωλήνα;

Είναι πιθανό να ειδοποιηθήκατε για παγωμένο σωλήνα χάρη σε μια βρύση που στάζε, αλλά άλλες φορές, η πηγή μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρη. Ακολουθούν μερικά άλλα σημάδια για το πώς να καταλάβετε εάν οι σωλήνες σας έχουν παγώσει:

 • Υπάρχει πάγος γύρω από το εξωτερικό ενός σωλήνα
 • Ένας σωλήνας που είναι παραμορφωμένος, ραγισμένος ή διογκωμένος σε ορισμένα σημεία.
 • Μια άσχημη μυρωδιά βγαίνει από τη βρύση.
 • Δεν βγαίνει νερό (ή πολύ αργή ροή) όταν χρησιμοποιείτε τη βρύση.
 • Υγρασία ή σημάδια ζημιάς από το νερό γύρω από τοίχους ή οροφέ
 • Σφύριγμα και/ή ήχοι κτυπήματος που προέρχονται από σωλήνες.

Μόλις μάθετε ποιοι σωλήνες επηρεάζονται, αγγίξτε τους σωλήνες για να αισθανθείτε τις πιο κρύες περιοχές. Αυτά τα σημεία πιθανότατα θα είναι εκεί όπου η απόφραξη είναι στον σωλήνα. Είναι πιθανό ότι εάν υπάρχει απόφραξη σε έναν σωλήνα, να μπλοκαριστούν και άλλοι με πάγο, οπότε συνεχίστε την αναζήτηση ακόμα και όταν βρείτε ένα σημείο.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορείτε επίσης να βρείτε την παγωμένη περιοχή ακολουθώντας τον σωλήνα μέχρι να συναντήσετε ένα σημείο που φαίνεται πρησμένο ή έχει ρήξη στο πλευρικό τοίχωμα.

Πώς να ξεπαγώσετε τους σωλήνες;

Εάν η θερμοκρασία έξω πέσει κάτω από το μηδέν και ξαφνικά διαπιστώσετε ότι το νερό δεν θα ρέει από μία από τις βρύσες σας, πιθανότατα οφείλεται σε παγωμένο σωλήνα. Όταν οι σωλήνες παγώνουν, είναι θέμα χρόνου να σπάσουν. Κάντε γρήγορα τα παρακάτω βήματα για να λύσετε το πρόβλημα και να προστατέψετε το σπίτι σας. Αυτά μπορούν να ισχύουν για παγωμένους σωλήνες PEX, σωλήνες χαλκού ή οποιονδήποτε τύπο σωλήνα.

1. Κλείστε την παροχή νερού

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως σπάσιμο σωλήνα, είναι σημαντικό να διακόψετε την κύρια παροχή νερού. Ανάλογα με την τοποθεσία σας και τον τύπο του σπιτιού στο οποίο ζείτε, η κύρια βαλβίδα διακοπής μπορεί να βρίσκεται στο βοηθητικό δωμάτιο, στο χώρο ανίχνευσης, στο υπόγειο ή στο μετρητή. Η βαφή της βαλβίδας με λαμπερό φωσφορίζον χρώμα μπορεί να σας βοηθήσει να την βρείτε γρήγορα.

Η επισήμανση της βαλβίδας με τα στοιχεία επικοινωνίας του υδραυλικού σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη του άγχους της εύρεσης τοπικού υδραυλικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την κύρια βαλβίδα παροχής νερού στο σπίτι σας, καλέστε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης της εταιρείας κοινής ωφέλειας για βοήθεια.

2. Εντοπίστε τον παγωμένο σωλήνα

Με κλειστό το νερό, προσπαθήστε να βρείτε ποιος σωλήνας στο σπίτι σας είναι παγωμένος. Ελέγξτε τους σωλήνες στο υπόγειο, τον χώρο ανίχνευσης και τη σοφίτα σας. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τυχόν εξωτερικούς σωλήνες και αυτούς μέσα στα ντουλάπια, όπως αυτούς που βρίσκονται κάτω από τον νεροχύτη σας. Θα ξέρετε ότι ένας σωλήνας είναι παγωμένος εάν έχει παγετό στο εξωτερικό.

3. Ανοίξτε τυχόν συνδεδεμένες βρύσες

Ανοίγοντας τις βρύσες που συνδέονται με τον παγωμένο σωλήνα σας, θα εκτονώσετε την πίεση σε τυχόν μη παγωμένα τμήματα. Αυτό θα σας δώσει περισσότερο χρόνο πριν σκάσει ο σωλήνας.

4. Ελέγξτε για διαρροές

Εάν υπάρχει διαρροή νερού από μια ρωγμή σε οποιοδήποτε μέρος του σωλήνα, έχει ήδη σκάσει. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως έναν υδραυλικό έκτακτης ανάγκης.

5. Προσπάθεια απόψυξης

Εάν έχετε βρει τον σωλήνα, είναι εύκολα προσβάσιμος καιδεν υπάρχουν ορατές διαρροές, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να προσπαθήσετε να το ξεπαγώσετε και να αποτρέψετε μια ρήξη σωλήνα.

Πώς να ξεπαγώσετε έναν παγωμένο σωλήνα;

Εάν ο σωλήνας φαίνεται μόνο παγωμένος, μπορείτε να επιχειρήσετε να τον ξεπαγώσετε, αλλά μην προσπαθήσετε να το κάνετε με φλόγα. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε πυρκαγιά στο σπίτι ή ακόμη και να προκαλέσει σπάσιμο του σωλήνα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να ρίχνετε βραστό νερό πάνω από τους παγωμένους σωλήνες για παρόμοιους λόγους.

Εάν εντοπίσατε τον παγωμένο σωλήνα και θέλετε να τον ξεπαγώσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Κρατήστε τη βρύση για το σωλήνα ανοιχτή, ώστε το αποψυγμένο νερό να μπορεί να αποστραγγιστεί.
 • Εφαρμόστε θερμότητα στην παγωμένη περιοχή του σωλήνα χρησιμοποιώντας πιστολάκι μαλλιών χειρός στη χαμηλότερη ρύθμιση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια φορητή θερμάστρα χώρου (με προσοχή και εφόσον δεν είναι κοντά σε κάτι εύφλεκτο) ή να τυλίξετε το σωλήνα με πετσέτες που έχετε μουλιάσει σε ζεστό νερό.
 • Εφαρμόστε θερμότητα μέχρι να δείτε την πλήρη πίεση του νερού να επιστρέφει στη βρύση.

Ανεξάρτητα από τη συσκευή απόψυξης που αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να προσέχετε πού λιώνει ο πάγος για να αποφύγετε το στάσιμο νερό και τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Εάν παρατηρήσετε διαρροές στη γραμμή αφού ξεπαγώσετε την παγωμένη περιοχή, να είστε έτοιμοι να διακόψετε την κύρια παροχή νερού και καλέστε έναν επαγγελματία υδραυλικό της Αποφράξεις Αντωνίου.

Δείτε περισσότερες περιοχές εξυπηρέτησης της Αποφράξεις Αντωνίου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Call Now Button