ti-einai-koronoios-kai-pos-tha-ton-animetopisete

Ο Κορωνοϊός έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα και προβλήματα τόσο στη χώρα μας όσο και στη παγκόσμια κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ένας άγνωστος ιός για τους επιστήμονες αλλά κάποιος που μεταλλάσσετε τα τελευταία 20 χρόνια. Οι Αποφράξεις Αθήνα Αντωνίου έχοντας σαν κύριο μέλημα της τον συνάνθρωπο βρίσκεται πάντα δίπλα του σε οποίο πρόβλημα 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο. Έχοντας αντιμετωπίσει και στο παρελθόν ιούς της οικογενείας του Κορωνοϊού και έχοντας τη εμπειρία 30 χρόνων στο χώρο της απολύμανσης,  απόφραξης και απεντόμωσης είναι δίπλα σας να απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας.

Τι είναι οι Κορωνοϊοί;

Η Κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που μπορεί να μολύνει αλλά και να μεταδοθεί τόσο ανάμεσα στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους Κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Σε λίγες περιπτώσεις οι συνήθεις Κορωναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος Κοροωνοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

ti-einai-koronoios-kai-pos-tha-ton-animetopisete

Ποια είναι τα συμπτώματα του Κορωνοϊού;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ένας άνθρωπος που νοσεί από τον Κορωνοϊό είναι παρόμοια με την εποχιακή γρίπη. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο Κορωνοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό μαι βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πιο  σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία και δυσκολία στην αναπνοή.

Πως μεταδίδεται η νόσος του Κορωνοϊού;

Παρ’ όλα ότι ο ιός μεταδίδεται ανάμεσα στα ζώα, μπορεί να μεταδοθεί και ανάμεσα σε ανθρώπους. Ο τρόπος μετάδοσης είναι κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Μπορεί ο Κορωνοϊός να μεταδοθεί από ζώο σε άνθρωπο;

Ο νέος Κορωνοϊός 2019–nCoV δεν έχει ακόμα εντοπιστεί η πηγή προέλευσής του στα ζώα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή μη σωστών μαγειρεμένων φαγητών. Φυσικά θα πρέπει να προσέχετε και να τηρείται τους κανόνες υγιεινής όταν διαχειρίζεστε κρέας αλλά και παράγωγα τους.

Μπορεί να μου μεταδώσει το κατοικίδιο μου τη νόσο του Κορωνοϊού;

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο στοιχείο ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως η γάτα και ο σκύλος μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο του Κορωνοϊού 2019–nCoV. Φυσικά καλό θα είναι να ακολουθούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής όταν ερχόμαστε σε επαφή με οποιοδήποτε ζώο.

ti-einai-koronoios-kai-pos-tha-ton-animetopisete

Πως θα προστατευτώ από τον ιό του Κορωνοϊού;

Για να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένεια σας θα πρέπει να ακολουθήσετε του κανόνες υγιεινής όπως:

 • Πλένουμε συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα., το λιγότερο για 20 δευτερόλεπτα.
 • Σκουπίστε τα χέρια σας με χαρτί και απορρίψτε σε κλειστό κάδο απορριμάτων.
 • Πλένουμε τα χέρια μας όταν ερχόμαστε σε επαφή με φαγητό, όταν προσέχουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
 • Αποφύγετε να φέρνετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας και ειδικά στα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό.
 •  Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
 • Κρατάτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, καταρροή και πονόλαιμο. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως Κορωνοϊού 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
 • Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
 • Ενημερώστε τον προσωπικό σας ιατρό εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
 • Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο Κορωνοϊός 2019 –nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα χειρουργική μιας χρήσεως;

Η χρήση χειρουργικής μάσκας μιας χρήσεως μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση της δεν σας διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Αν εμφανίζετε αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα ή φτέρνισμα, ή νοσείτε  με ήπια συμπτώματα και έχετε υποψία λοίμωξης με Covid-19 η χρήση μάσκας συνιστάται.

Πότε να χρησιμοποιήσω τη χειρουργική μάσκα μιας χρήσεως;

Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.Σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος και σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

ti-einai-koronoios-kai-pos-tha-ton-animetopisete

Πως μπορώ να φορέσω σωστά τη χειρουργική μάσκα μιας χρήσεως;

Για να χρησιμοποιήσετε σωστά τη χειρουργική μάσκα μιας χρήσεως θα πρέπει πρώτον και κύριων να βρείτε το σωστό μέγεθος για το πρόσωπο σας. Στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες που μας ετοίμασε το έμπειρο και ενημερωμένο προσωπικό της εταιρείας Αποφράξεις Αθήνα Αντωνίου.

 1. Πριν τοποθετήσετε τη χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο σας, φροντίστε ώστε τα χέρια σας να είναι καθαρά και να έχετε ακολουθήσει τους κανόνες υγιεινής.
 2. Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας, καλύπτοντας πλήρως το σαγόνι, το στόμα και τη μύτη σας χωρίς να αφήνει κενά.
 3. Ξεκινήστε την εφαρμογή από τη περιοχή της μύτης όπου βρίσκετε το μεταλλικό έλασμα.
 4. Πιέστε το ελαφρά ώστε να πάρει το σχήμα της μύτης και να σταθεροποιηθεί.
 5. Δέστε και ασφαλίστε τα κορδόνια της μάσκας σας στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας αλλά και του λαιμού σας. Στη περίπτωση που η μάσκα σας έχει ελάσματα, τότε απλά τοποθετήστε τα γύρω από τα αυτιά σας για να σταθεροποιηθεί η μάσκα στο πρόσωπο σας.
 6. Αποφύγετε να ακουμπάτε ή να πιάνετε τη μάσκα με τα χέρια σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μικρόβια από τα χέρια σας να μεταφερθούν στην επιφάνεια της χειρουργικής σας μάσκας. Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής και σε αυτή τη περίπτωση πριν αλλά και μετά την επαφή σας με τη μάσκα.
 7. Αν θελήσετε να αφαιρέσετε τη μάσκα σας, εφαρμόστε πρώτα τους κανόνες υγιεινής των χεριών σας. Στη σύνέχεια αφαιρέστε την πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βραχίονες αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα και τους δύο με ιδιαίτερη προσοχή!
 8. Απορρίψτε την σε κλειστό ειδικό κάδο και ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής για τα χέρια σας.
 9. Οι χειρουργικές μάσκες είναι μια μίας χρήσης και δεν την αποθηκεύουμε ή την επαναχρησιμοποιούμε. Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ μάσκες που είναι βρόμικες ή το σημείο αποθήκευσης δεν είναι το σωστό.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο Κορωνοϊός 2019 –nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες. Ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μπορεί να επιβιώσει από  μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων δεν γνωρίζουμε ακόμα αν είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες του σπιτιού σας ή του επαγγελματικού σας χώρου.

Η απολύμανση του χώρου μου είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του Κορωνοϊός 2019 –nCoV;

Ως προληπτικό μέτρο που οι Δήμοι όλης της χώρας παίρνουν είναι η απολύμανση σχολείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Φυσικά η εταιρεία Αποφράξεις Αθήνα Αντωνίου κατέχει τις γνώσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποτελεσματική  απολύμανση του οικιακού και επαγγελματικό χώρου σας. Βρισκόμαστε δίπλα σας 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο ώστε να αντιμετωπίσουμε τον Κορωνοϊός 2019 –nCoV χωρίς άγχος και πανικό.

Δείτε περισσότερα για απολυμάνσεις και αποφράξεις :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Call Now Button